V Prešove otvorili Centrum ukrajinskej kultúry

25.10.2013 Prešov

Prešov 25. októbra (TASR) – Za účasti vládnych delegácií z Ukrajiny a Slovenska dnes v Prešove otvorili Slovensko-ukrajinské centrum - Centrum ukrajinskej kultúry. Budovu na Ulici Janka Borodáča dostal do dlhodobého nájmu Zväz Rusínov a Ukrajincov SR od Prešovského samosprávneho kraja ešte v roku 2010.

Interiér budovy je už zrekonštruovaný. Ako povedal predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR Peter Sokol, nájom bol uzavretý na 20 rokov, financovanie rekonštrukcie išlo z fondov Európske únie. Spolu dostali na tzv. mäkké projekty a opravu budovy viac ako 402.000 eur a na rekonštrukciu išlo 111.000 eur. Tá však prebehla len vo vnútornej časti budovy, nakúpila sa aj nová technika a nábytok, vymenili sa okná a izolovali základy. Na vonkajšiu rekonštrukciu zväz zatiaľ hľadá peniaze.

Aj tejto téme sa mala dnes venovať Medzivládna slovensko-ukrajinská komisia pre národnostné menšiny, školstvo a kultúru, ktorá zasadala v Prešove. Chceli by vyriešiť aj financovanie tohto centra, keďže zatiaľ nemá žiadnych zamestnancov. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí SR Petra Buriana by to mali byť financie nielen vládneho charakteru, ale aj zo zdrojov samospráv a podnikateľskej komunity. Mohol by prispieť aj samotný zväz.

Budova Centra ukrajinskej kultúry by sa mala stať nielen sídlom menšinovej kultúry, ale priestory tu bude mať aj Zväz Rusínov-Ukrajincov SR, ukrajinské periodiká a tiež knižnica.

Podľa ministra kultúry a turizmu Ukrajiny Leonida Novochaťka v Užhorode už funguje Centrum slovenskej kultúry a je miestom stretávania sa kultúr aj menšín.

Z financií, ktoré získal Zväz Rusínov-Ukrajincov SR z európskych fondov, sa pripravuje ešte množstvo kultúrnych podujatí. Medzi nimi napríklad aj Dni ukrajinskej kultúry v niekoľkých mestách na východnom Slovensku.
 

Vyberte región